miercuri, 11 februarie 2009

Dragobete sau Sf. Valentin?

Inimimoare, puf, sclipici, iar inimioare, tarabe pline de kitch-uri cu alte inimioare...Toata lumea se pregateste de Sf. Valentin. Si ma intreb ce a adus sarbatoarea asta mai frumos si mai bun decat cea de Dragobete?
Am fost surprinsa sa aflu ca sunt persoane care nici nu au auzit de sarbatoarea romaneasca de Dragobete. Ne-am occidentalizat cu totii, ca un popor de furaciosi ce suntem si am dat uitarii una din cele mai frumoase sarbatori, probabil crezand ca e mai "cool" sa tinem o sarbatoare din occident decat una de-a noastra.
Ce este Valentine's Day?
Valentin a fost un sfant sau un preot care, in timpul lui Claudius alII-lea- imparat al Romei, casatorea tinerii in secret, deoarece imparatul interzise nuntile crezand ca soldatii nu doresc sa mearga la lupta ca sa nu isi lase familiile singure. A murit pe data de 14 februarie 269 d.Hr., si de atunci lumea a inceput sa serbeze acea zi ca o zi a dragostei.
Traditia de St. Valentine, in Anglia, e ca cei mici sa se imbrace in adulti si sa mearga din casa in casa cantand:
Good morning to you, valentine;
Curl your locks as I do mine ---
Two before and three behind.
Good morning to you, valentine.

In Tara Galilor se sculpteaza si se daruiesc linguri de lemn cu inimioare, chei si lacate, insemnand ca cel care o primeste "descuie inima" celuilalt.
In alte tari se daruieste o bluza persoanei iubite, iar daca o pastreaza inseamna ca cei doi se vor casatori.

La noi, se cumpara kitch-uri cu inimioare sclipicioase, se pupa, si se mananca prajituri.

Ce e Dragobetele?

Se spune ca Dragobete era fiul Babei Dochia, era un personaj mitologic, asemanator lui Eros, care la inceputul fiecarei primaveri, si anume pe 24 februarie, oficia, in cer, nunta tuturor pasarilor si a animalelor. De ce pe 24 februarie, de ce animale si pasari? Pentru ca in jurul acelei dati pasarile isi amenajeaza cuibul si isi gasesc perechea.
Tracii au luat aceasta legenda si au extins traditia si in randul oamenilor.
In ziua de Dragobete, fetele si baietii se imbraca in haine de sarbatoare, merg de dimineata in padure si culeg ghiocei si alte flori de primavara care apoi se aseaza la icoane sau, sunt folosite cu scopul de a face diverse farmece de iubire.
De asemenea, se strange zapada netopita sau apa curata din ploi sau din izvoare cu acelasi scop.

Dupa-amiaza fetele ies afara si alearga, atragand in urma lor baiatul pe care il iubesc. Daca acesta le prinde si le saruta, inseamna ca vor fi impreuna tot anul.
De aici vine si expresia "Dragobetele saruta fetele".

Femeile obisnuiau sa aiba grija de orice vietate, sa hraneasca pasarile si animalele, pentru ca era si ziua iubirii dintre ele. De asemenea, nici un animal nu era sacrificat in ziua de Dragobete.

Prietenii foarte buni se faceau "frati de cruce" in aceasta zi.

In ziua de Dragobete oamenii nu muncesc decat pentru a face curat in casa, crezand ca astfel, Dragobete ii va rasplati cu iubire si protectie.


E pacat ca nu se mai tin traditiile romanesti. E pacat ca ce aveam si noi frumos si bun a fost uitat si inlocuit cu ce aveau altii, poate nu la fel de bun; dar asa e romanul..."ce are altul e mai frumos".


Va las pe voi sa alegeti ce sarbatoare sa tineti, si sa alegeti care vi se pare mai frumoasa.
De bine de rau, macar am imprumutat o sarbatoare a iubirii.

Un comentariu:

Have your say: