marți, 6 octombrie 2015

Pro-mariaj & Bostan...

M-as fi abtinut sa scriu acest review daca doamna Bostan de la Pro-Mariaj nu ar fi dat de tot cu mucii in fasole. Mi-as fi acceptat teapa. Fiecare om ia macar o teapa serioasa in viata. Dar...

Pe la inceputul anului, promotia 2015 UMF isi cauta fotograf pentru banchet&curs festiv. Au fost alese doua portofolii cu ofertele aferente. Au fost supuse la vot. Nu m-au incantat defel pozele domnului Nicu Bostan prin urmare, nu am votat pentru dumnealui. Am considerat ca mi-am facut datoria si mi-am vazut mai departe de treaba. In final, tot acest fotograf a fost ales dar nu am comentat. A fost dorinta majoritatii, judecand dupa portofoliul pe care il afiseaza online.

Prima "figura" a fost cu pozele pentru diploma. In afara comentariilor... "sa nu te mai tunzi asa ca nu iti sta bine." (auzi, domnu' eu nu iti spun ca te strang pantalonii de c***, asa ca te rog sa te abtii cu privire la freza mea pe care mi-o fac cum vreau), domnu' asta s-a spart in figuri cu pozitii care mai de care mai dubioase si cu texte de alea ieftine de "make love to the camera". M-am abtinut sa nu vomit, am ales o poza care mi-a placut si l-am lasat in plata domnului. Am primit niste capete decupate, fara umeri (efectiv doar capul imi era in poza) cu o moaca roz de parca imi luasem palme, blurrate ca in filmele indiene de la Bollywood.

La cursul festiv am primit albumele, din care am o mare dificultate sa vad care mi-s colegii pentru ca toate fetele sunt "netezite" la maxim. Cred ca domnul asta are o problema mai mare cu pistruii sau orice alte semne de pe fata decat avem, noi, purtatorii acestora. M-am amuzat atunci de cat de proaste pot fi pozele alea. Am lasat sa treaca.

Pozele de la banchet le-am primit cu o luna intarziere fata de data promisa. Am avut rabdare pentru ca stiu ca dureaza sa EDITEZI niste poze ca sa iasa cum trebuie. Dar cand am primit niste mizerii de poze care nu erau nici focalizate, nici incadrate cum trebuie si strambe (nu, domnul fotograf, nu tineam neaparat sa se vada umbrela si trepiedul in poza aia de la panou), la o rezolutie execrabila, m-am dus pe pagina lor si le-am lasat urmatorul review:


Doamna Bostan s-a simtit de-a dreptul jignita ca nu stiu sa apreciez arta fotografica si mi-a raspuns ca o adevarata doamna de la o firma care se respecta (not!).

Deci nu, stimabila. 1. Nu vad unde v-am insultat. Ca am zis ca pozele sunt strambe? Pai sunt! Uitati:

Mno, patratelele is de la mine. Dar madame Bostan... Tu crezi ca eu tineam neaparat sa imi amintesc cum arata gresia din sala de la banchet? Ca sa iti dovedesc cu incadrarea. E dreapta poza aia? E stramba ca naiba. 

Nefocalizate:


Stramba, focalizata pe mana. Culorile alea...Ce cauta trepiedul ala in poza?
Da, e drept ca nu se vede mare lucru din focus pentru ca e imaginile sunt la o rezolutie mai proasta decat le-ar scoate un telefon. 



Pai, bine, super-fotografii lui peste... vi se pare normal ca dupa 3 luni in care chipurile ati editat pozele sa le dati asa de strambe? Chiar va era greu sa trageti de un colt sa indreptati pozele astea? Inteleg ca la alea nefocalizate nu mai aveti ce face bai da' macar dati impresia asa ca v-ati chinuit un pic. 

In loc sa va manifestati oftica, daca erati profesionisti inghiteati in sec si va cereati scuze ca nu v-ati ridicat la standardele asteptate. Asa ar fi fost frumos. Si m-as fi oprit si eu atunci.

2. Hahaha. Cucoana, nu am nici un iubit si nici un prieten care sa fi vrut sa puna mana pe oferta de la UMF si nu am comentat pana acum la adresa nici unui fotograf, pe nici un grup. Singura care a iesit cu figura de mahala aici, sunteti dumneavoastra. Si daca ar fi o concurenta "acerba" in domeniu nu ati mai face poze de 2 bani. 

3. Va solicit sa imi aratati un certificat care sa ateste calificarea voastra in domeniu. Si sa va mai spun o surpriza. Daca eu nu am nici o calificare in domeniu nu inseamna ca nu am voie sa va reprosez serviciile proaste. Pentru ca sunteti platiti din banii mei, pentru ca e un serviciu pe care mi-l oferiti MIE deci am dreptul sa spun NU IMI PLACE. Si uite ca intamplarea face sa ma mai si pricep cat de cat la poze. Cel putin mai bine decat voi. Pe de alta parte, e irelevant, pentru ca eu nu am facut niciodata bani din poze cum ati facut voi.

4. Pentru ca veni vorba de bani, domnii din poveste au taxat cu 75 de lei/om toata treaba. Inmultit cu o medie de 500 de oameni ar iesi 37.500 de lei. Macar. Cam cat ati platit impozit din astia? De curiozitate... 

5. Dupa ce a mai aparut un review negativ, careia doamna i-a raspuns cu "acest review e rodul invidiei si a concurentei", posibilitatea de a mai da review la pagina a disparut cu tot cu review-urile noastre. Super profesionisti, ce sa zic.

6. Am remarcat ca pozele nu au nici un fel de watermark, prin urmare o sa fie greu de dovedit ca sunt toate pozele lor. Dar ale altuia nu pot fi, pentru ca domnul Bostan a spus ca nu accepta sa vina nici un alt fotograf la banchet. Deci toate pozele realizate apartin firmei Pro-Mariaj.

7. Imi aduc aminte ca la un moment dat a vrut si grupa noastra o poza afara si ni s-a replicat cu "A, v-a trecut randul". Sau cand am vrut o poza inghesuite toate fetele pe un fotoliu pentru ca ne placea acolo si am primit o privire plina de sictir si ne-a zis... "acolo? nu..." Bai smechere! Te-am platit! Imi faci poze si daca vreau sa stau in cap la ora 3 dimineata. 

8. Imi vreau banii inapoi si stiu ca nu o sa ii primesc. 

9. Lipsesc poze.

10. Pluralul de la medicina e medicini. Deci se spune corect "forumul medicinii". Asta asa, daca tot mai iau de voi...

11. Motivul pentru care am scris asta e ca m-am saturat de toti figurantii care se dau fotografi si care te taxeaza pentru ca isi pun numele de smecher pe poza si ca ai onoarea sa fii tras in poza de el. Pentru ca nu mai vreau ca ceilalti colegi ai mei sa faca tot asa o alegere de proasta anul asta si nu numai colegii mei, ci in general, lumea merita niste poze mai bune. Nu am absolut nimic de castigat daca fac reclama proasta cuiva, cum am mai spus, eu nu fac bani din poze si nici vreun iubit/sot/prieten de-al meu. Nu exista nici un fel de concurenta intre mine si firma Pro-Mariaj. 

(am pus doar 3 poze, dar sincer, le-am ales la intamplare. de oriunde as lua tot la fel de proaste sunt).

Later edit: 12. după ce a fost contactat de organizatorii balului, domnul Bostan a zis ca va da toate pozele pe un hard extern. Deci nici macar nu s-a sinchisit sa dea copy-paste la toate pozele de pe card. Pe aceasta cale, țin sa ii reamintesc, pozele se oferă pe suport dvd cum e scris in contract. Nu trebuie să ma car eu să imi copii pozele de pe nu stiu unde. 

13. Știți ce face diferența dintre cursul festiv al facultății de Medicina si alte cursuri festive? Faptul ca depunem un jurământ. E un moment emotionant cand 1500 de oameni depun jurământul in cor. E un lucru de care sa iti amintești cu drag si care are o semnificație aparte. NICI JURĂMÂNTUL NU EXISTĂ PE DVD. NICI MACAR POZELE ALEA CLASICE DE ABSOLVIRE IN CARE ARUNCAM CU TOCA IN AER. 
Ati stricat tot, domnule fotograf! Si mai sunteți si mandru de asta. Vedeți sa nu uitați sa pozați mireasa la următoarea nunta pe care o aveți. 

14 comentarii:

  1. Viitoarele mirese ar trebui sa aiba grija, pentru ca s-ar putea ca Domnul Bostan sa considere ca personajul principalul al povestii e domnisoara in rochie rosie de langa varul sotului. Stiu persoane din seria mea care nici macar nu apar in pozele pentru care au platit o suma destul de mare. Nu mai zic de faptul ca minim 5 din clauzele contractului semnat nu au fost respectate si ca exista o clauza in acesta prin care banii nu pot fi returnati in caz de nerespectare sau reziliere a contractului.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Poate ii spune miresei ca si-a luat si o rochie cam urâtă ca tot se da artist in cum ar trebui sa arate altii... :))

      Ștergere
    2. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

      Ștergere
  2. Am vizionat pozele-martor de pe pagina de FB a "agentiei" si sunt destul de edificatoare. M-au impresionat in mod deosebit, si mi-au si dat masura elegantei cuplului de "artisti", pozele alea in care el se duce sa pozeze (pentru ca pentru a fotografia iti trebuie ceva mai multa stiinta!), imbracat in budigăi pana la genunchi :d

    RăspundețiȘtergere
  3. Cu siguranta nu va mai colabora nimeni cu el pt banchet/curs festiv sau nunta. Un amator cu figuri de profesionist! Asa avea putin clienti, in curand deloc. :))

    RăspundețiȘtergere
  4. La pozele de diplomă mie mi-a spus să îmi imaginez că sunt într-un club și că vreau să îl cuceresc pe el...instant mi s-a făcut greață și mi-am dat seama că un profesionist nu ar fi spus asta niciodată...
    În plus,am mai avut colege cărora nu dorea să le facă poze decât dacă zâmbeau...
    Iar la pozele din fața facultății cu seria,a pus 2 băieți (prietenii unor colege care își însoțeau iubitele)să îi țină 2 blițuri :))) Deși trebuia să își aducă oameni care să îl ajute, așa cum era prevăzut și în contractul încheiat...

    RăspundețiȘtergere
  5. Cum naiba sa te cheme "Bostan"? :)))

    RăspundețiȘtergere
  6. Il cunosc personal, ca sa spun asa, pe Dl. Bostan.Nimeni nu are o parere buna despre dumnealui.Fura poze de pe site-uri, iar apoi se lauda ca sunt facute de el.A fost prins cu mața in sac de multe ori.Nu este nicidecum persoana care se lauda.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Uau! Îmi pare rau ca sunt printre putinii daca nu prima care se plange de el "public". Auzisem de el înainte, dar nimic din ce am aflat zilele astea. Lucrurile astea trebuiesc stiute, ca uite asa isi iau altii țeapă...

      Ștergere
  7. intamplator am dat peste postul asta. se intampla sa-i cunosc pe cei doi. nicu mi-a fost fotograf la nunta. eu am simtit ca si-au dat foarte mult interesul si pozele mi-au placut foarte mult. noi am fost multumiti de servicii si de calitatea fotografiilor. desigur, eu nu sunt specializata in fotografie si dupa cum inteleg, nici voi

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Bai Roxana, nu trebuie sa fii specializat in fotografie ca sa iti dai seama ca o poza e stramba. Nu e treaba ta sa fii specializat, de aia ii chemi pe ei. Ei ar trebui sa fie specialistii. Eu daca vreau sa ridic un zid chem un specialist. Daca imi pica in cap apoi, nu trebuie sa fiu specialist sa imi dau seama daca mi-a picat in cap sau nu.

      Ștergere
    2. Roxana, ma bucur sincer pentru tine daca ai fost mulțumita de poze. Pe de alta parte, pentru ca folosești fix același argument pe care l-a folosit si Alexandra Bostan si pentru care am dat explicații si mai sus, inclin sa cred ca vii de la aceeași firma sau esti chiar aceeași persoana cu un pseudonim.

      Ștergere
    3. Intamplator ai dat peste post si culmea ii si cunosti si ii si lauzi. :))) Simt o asa frustrare ca aici nu esti pe facebookul tau sa stergi comentariile si reviewurile :))) Daca erati profesionisti va asumati esecul si dadeati banii inapoi. Sa nu mai zic ca in contract scria ca sunteti obligati sa ne dati 5 dvd-uri de persoana si ne-ati dat numai 3, poze in aceeasi postura n copii sa dea bine la numar dar ati pierdut mai bine de jumatate din pozele noastre, unde e drona de care vorbeati ca o aduceti? Macar acceptati-va statutul de amatori si nu va mai umflati in pene ca sunteti profesionisti. Sincer mi-e si mila de voi.

      Ștergere
  8. Am avut minunata ocazie sa ii vad pe Pro Mariaj in actiune, la banchetul UMF-ului si la cursul festiv. Tipii de acolo pareau profesionisti, aveau miscari de oameni cu multa experienta. De fiecare cand faceau o poza imi dadeau impresia ca acea poza va fi waw, la fel si cu filmarea. Timpul a trecut, faculatatea era de mult terminata, chiar si licenta data iar pozele nu mai apareau dar dupa mult, mult timp s-a produs minunea si au venit dvd-urile. Cand le-am primit am fost emotionat, ma gandeam ca au venit asa de greu dvd-urile pentru ca omul este perfectionist si a vrut ca pozele sa fie super profi. Toata emotia s-a pierdut in neant in momentul cand am vazut pozele. Am cautat si iar am cautat dar n-am gasit nimic profi. Pozele de pe telefonul meu erau mult mai bune .Eu am vazut poze incadrate prost, lumina aiurea, poze nefocusate sau nu, erau focusate pe un scaun etc. Am spus ca daca nu sunt pozele ok poate filmarea este mai buna si uite ca nu a fost asa. Am fost complet dezamagit de ceea ce am vazut si imi pare rau ca am dat foarte multi bani pentru acele dvd-uri. Nu vreau sa ii supar pe Pro Mariaj dar va rog eu din suflet, daca nu sunteti in stare sa faceti poze, nu mai faceti poze!!!!

    RăspundețiȘtergere

Have your say: