sâmbătă, 23 august 2014

Danemarca 30 - Farvel!

Elevstokbrovej. Busgaden. Aarhus Universitets Hospital i Nørrebrogade. Emil Vetts Passage. Gata si cu autobuzul... m-a așteptat ultima oară domnul 18 in statie. După cina, mi-am luat prietena de ghidon si am scos-o la o ultima plimbare pe dealuri. O sa imi lipseasca bicicleta. Ma gândesc la bicicleta mea de acasa cum sta trista și nefolosita :(
Cand m-am intors m-a întâmpinat un iepure in fata casei. Tzup-tzup! Si a fugit! A venit sa imi spuna Paaaa! Ne cunoșteam... il vazusem cu binoclul acum cateva zile pe câmp.
Pa, iepurași, caprioare, vulpi și pescăruși! Pa, bicicleta, mulțumesc ca m-ai dus si adus prin locuri asa frumoase! Pa, soare cu dinți. Pa, campii cu grâu și maci.
Pa, Danemarca! ♥

vineri, 22 august 2014

Danemarca 29 - depression shopping

Pe drumul cu soare si cer senin spre Skejby m-am plimbat azi ultima data cu bicicleta.
Am trecut cu privirea peste fiecare caramida si peste fiecare usa ca sa nu le uit.
Am intrat în sala de raport si i-am chinuit ultima data cu prezentarea cazurilor in engleza. Dupa o luna tot m-a impresionat cum au discutat o jumătate de ora in engleza doar pentru mine. Azi am fost singura la spital.
A urmat o prezentare despre Ebola in daneză si evident, Ruxi, daca nu ai ce face ia și te apuca de rememorat toate momentele alea frumoase din ultima luna. Cred ca am parut foarte impresionata de Ebola... holbandu-ma in gol la ppt cu lacrimi în ochi.
I got a hug! Pernille m-a invitat sa beau o cafea în A20 ca de rămas-bun. Oliver will get better and so will Silke. And I will keep all these people in my heart forever!

And the little mouse is doing fine!

Si ca sa nu ma gândesc la "oh shit chiar e gata!", mi-am carat fundul in Ikea si mi-am îndopat tristețea într-o portie de chifteluțe apoi m-am plimbat de-a lungul raului.

Si am aflat ca marti la alergat a fost si prințul Fredrik. Totuși e curtea lui... So close! ...  not really close like 12 minutes close  :))

Acum mi-am dezactivat alarma si ma duc sa ma culc. E ciudat ca maine nu pedalez. Cel puțin nu de dimineață :)

Noapte bună!

joi, 21 august 2014

Danemarca 28 - stargazing

Porci cu sosete. In Dk ai voie sa te faci chirurg specialist dupa ce ai învățat sa faci operațiile pe porci. Vii. Sub anestezie generala. Studenții care au pauza de studii un an (un an in care fac cercetare in laborator) se ocupa cu ținutul porcilor in viata cât medicii bibilesc laparoscopic sau cu porcul deschis. Pentru laparoscopii au monitoare HD. Dupa ce termina, porcii sunt sacrificați apoi deschiși sa vada exact cat de bine au lucrat.
And that was one cool thing today.
Other cool things... more cool nephrology stuff, endoscopii, un sindrom Angelman. Apoi un pic de sniff sniff goodbye is hard to say...

Dupa un pui de somn, mi-am luat ramas-bun de la fete cu un cocktail roz si multa palavrageala (ca intre fete, na!) apoi am plecat spre casă. I will miss each and every one of them dar cel mai mult Lucia si Marta. Si Yukie overdosing on happy pills. Poate când o sa creștem mari o sa ne vedem la un congres de pediatrie undeva in lume.

Afara e senin si mi-am înghețat fundul o ora holbandu-ma la stele. Dar cand a fost ultima oară  cand am vazut calea lactee si stele cazatoare pe cer? Acum 5 ani am vazut stele cazatoare. Calea lactee... cand eram mica, în creierul muntilor, la Brodina.
Așa ca am ignorat vântul care îmi batea prin urechi si haine si brrr inca il simt! Am pus mana pe trepied si... o sa văd eu acasa ce stele am pozat. :)

Noapte bună!

miercuri, 20 august 2014

Danemarca 27 - midtteam!

Am început ziua la nefro pediatrica deci, evident, simtindu-ma paralela cu medicina. Dar parca incep sa imi amintesc si sa am un pic de logica si mai interesant e ca imi si place :))
Maine ma duc "underground" sa vad operații de urologie testate pe porci. *insert fascinated emoticon here*. Si toti șoriceii din laborator mi-au facut dor de Asterix.

Si am alergat azi. 5 km in 35:50 de minute. (Mette sunt eu, de fapt.) Eu sunt mandra, dealul ala e interminabil, noroc de majoretele care fac galerie pe deal ca așa mi-a fost rușine sa ma opresc si am dat mai departe din picioare. Si cand crezi ca nu o sa se mai termine niciodată ajungi la o orchestra care canta jazz si ti se ridica moralul si parca picioarele se misca singure.
Si sa ajungi la finish si sa te aplaude toți colegii de pe secție si sa iti faca galerie... priceless. As mai alerga 5km pt asta. Chiar nu exista surpriza mai frumosa cand crezi ca esti singur, concurand pentru tine si din public cineva iti striga numele si iti face din mana la jumatatea drumului.

Cea mai frumoasa echipa! A fost cadoul meu de ramas-bun cu zâmbetul pe buze si cu artificii.

marți, 19 august 2014

Danemarca 26 - beautiful people

Azi am început ziua la cardiologie where they have the super cool stuff! Toate variațiile de Fallot si sindroame rare cu MCC-uri.
Dupa prânz m-am delectat cu un pic de nefrologie hahaha si apoi înapoi la cardio. Si acum pot sa ma uit la un echocord fara sa imi soptesc "ce dumnezeu sunt balariile alea?" Acum stiu ca balariile alea sunt arterele pulmonare si stiu care valva e care si in principiu stiu ce se vede pe ecran. A trebuit sa vin in Danemarca pentru asta. Sa găsesc un om binevoitor care sa ma lămurească in 10 minute cu calm si rabdare si cu drag ce nu m-au lămurit altii in 5 ani. Mulțumesc. Nu am sa o uit pe "lady" de la spiridon care facea echocorduri de 7 ori pe zi si pe care am întrebat-o "ce e aia?" si parca nici nu existam in cameră. Mi-am adus aminte azi de ea... asa inevitabil cand Jesper mi-a zis "I'll do an ultrasound and you are very welcome to join."

Si tot azi mi-am dat seama ca nu sunt proasta la hemato ci doar nu am stiut sa sistematizez buletinul de analize. Si cand Mimi mi-a spus "that's the beauty of hematology, you don't have to see the patient to know how they're doing" m-am gandit "haha, because you're smart!". But I could see that beauty today.

Despre Henrik sunt multe de spus dar he's a tiny man with such a big heart! Si gătește bine :) ne-a invitat azi la cina. Si la un examen :)) ok a fost de bun simt, m-am panicat degeaba, Yukie a avut dreptate, I worry too much. :))

It has been another happy day in happy land but can you feel the ending depression making its way in? My heart was full for 3 weeks now it's dark and empty.

I will go back and ignore as they ignored me for 5 years. I am a hundred times better than I was a month before but the selfish people won't get the pride for what doesn't belong to them.

Thanks for the dinner! :)

luni, 18 august 2014

Danemarca 25 - training

Gospodina a făcut curat azi și apoi si-a pus fundul la încercare. De câte ori am sa mor in încercarea de a alerga 5km? Răspuns: surprinzător... zero. O fi vremea lipsita de soare care iti prăjește creierul, o fi peisajul care iti distrage atenția, o fi panica la gândul ca marti o sa ma vada atata lume, o fi chiar antrenamentul pe bicicleta din ultimele 3 săptămâni? Nu știu, dar e bine. Si sunt mandra. Si înțeleg acum cum e cu oamenii care alearga de plăcere. Am simtit cum e sa alergi si sa râzi si sa te simți fericit desi te ploua cu găleata si esti la 3km de casă. E bine! Iti umple inima cu natură si cu energie!
Si am făcut 7km alergând fara sa ma opresc sa trag aer, fara sa ma gândesc... aici imi găsesc sfârșitul. Si așa iti incepi o zi buna!
Apoi o continui cu un duș fierbinte si cu haine uscate, cu tort si cu o cina  buna. Da, am mancat tort înainte de cina si am fost fericiti!

sâmbătă, 16 august 2014

Danemarca 24 - up in Ry!

Weekend, walk, wonderful. 
Himmelbjerget cel mai înalt punct din Dk. Pam-pam-pam-paaam paaaam!!! 147m. Liniște, natura, ploaie, picnic,  fericire.

Danemarca 23 - new shoes

Un șoricel sub anestezie generala cu un cateter implantat sub microscop in vena femurala pentru metrotrexat. The underground is a cool place to be in.

Delayed clamping, tiny babies, lots of studies, everything I knew was a lie, but this "transitional care" lecture in the NICU today was pretty awesome!

Henrik m-a luat in echipa DHL Relay race. In alte cuvinte... cum Ruxandra o sa faca de rușine departamentul de pediatrie in încercarea de a alerga 5 km într-o cursa de stafeta. Hahaha! Sper sa ajung la finish înainte de artificiile de final :)) si sper sa nu ma ratacesc în padure. 

În drumul meu spre casa m-am mai intalnit cu un curcubeu si, ca in basme, am trecut pe sub el ca să ajung acasă.

My happy feet are ready! ^.^
Paolo Nutini - New Shoes: http://youtu.be/hmbUNF1Q4R8

vineri, 15 august 2014

Danemarca-22 - coffee

"That's inhuman!" - reacția la "Nu, la noi nu se da morfina. Nu, nici daca iti rupi un picior. Cu atat mai puțin daca ai zona zoster."

Am făcut un picnic singura in grădina botanica. It was only me, the pear cider and the chapter about non-hodgkin lymphoma.
Am fost tare încântată ca o sa întâlnesc studenți din alte tari si o sa iesim si imi faceam probleme ca am sa cheltui bani ca o sa iasa toti in oras si o sa ne distram si VAI CE OAMENI PLICTISITORI! Cum sa strabati jumătate de glob pana in Danemarca si sa te duci de la spital acasa ca sa dormi?
So I have been enjoying some alone time. And it was good.

Apoi m-am întâlnit cu Madaaaa! Pentru ca atâția ani cat am stat in același cartier nu am avut timp sa ne vedem, ne-am gasit in Aarhus. Hehe... am putea spune ca am facut întâlnirea de 10 ani :)). Și mi-au dat o cafea buuuuna pe o terasa drăguță si apoi ne-a înghețat fundul in port pe banca si as mai fi stat la taclale cu ei ca sunt tare simpatici.

miercuri, 13 august 2014

Danemarca 21 - feelings overload

The Grinch's small heart grew three sizes today.
One size ca sa cuprindă toată bunăvoința, umanitatea si dedicația pediatrilor de aici. I cried a little today.
Another size ca sa ii cuprinda pe Oliver, the cutest prince, even cuter than prince Harry, pe Silke cu zambetul minunat și pe Andreas și pe toți ceilalti copii!
And another size pentru ca a crescut ca ciuperca dupa ce a plouat cu găleata când am ajuns cu bicicleta in camp si pana am ajuns acasă. Pic pic! Fleoşc! Pic pic pic!
Panica! Ce fac eu acuma cu bicicleta pe ploaie...? iaca... pedalez, ca alții au ieșit la jogging pe vremea asta si restul pedaleaza relaxați ca oricum mai ud decat ud până la piele nu există!
Si nici nu-i placere mai mare ca atunci când ajungi acasa și te bagi în haine uscate și calde!

http://youtu.be/co6WMzDOh1o

Danemarca 20 - no limit on kindness

Mrrr... am intrat in sala de operații si bam! The smell and sound.. Hit me in the heart. Mi-e dor de chirurgie. It was unexpected. More confused than I was back home. Daaaar... Nanananana am văzut biopsii de măduva osoasa si vine cineva la sfârșitul săptămânii sa ne tina un curs de neonatologie (pentru ca se plictisește acasă si pentru ca mie imi place neonatologia). I'm not sure there's a limit on kindness and helpfulness here.

Am ajuns la spital fara sa ma opresc sa trag aer si drept premiu am primit un curcubeu la sosire si unul întoarcerea acasă.

luni, 11 august 2014

Danemarca 19 - zâmbește!

E trist la oncologie pediatrica si nu cred ca mi-am imaginat vreodată cat de important e sa ai in secție un om care sa se ocupe doar cu distratul copiilor. Clovnii din spital nu sunt mofturi. Ba chiar, clovnul asta m-a surprins si pe mine. Cand unui copil care a îndurat atatea i se pune pata pe tine poti sa ii dai si ciocolata și jucarii și sa il gadali in talpi ca nu ii trece. Dar cand vine clovnul si ii scoate o luminița din nas si apoi o prinde dupa ureche, când fiecare cateter are nume si grad de rudenie, cand din halat sare o minge, atunci ai un pacient care te poate suferi dacă il mai intepi o data sau il intorci pe toate părțile sa il examinezi.

Am fost in grădina botanica si m-am plimbat. Mâine as face un picnic acolo. Poate nu ploua! Karma, watch it, don't be a bitch! Gradina botanică e un parc cu multi copaci si multe tufe din jurul lumii. Nu pricep cum au făcut sa creasca un smochin in clima de aici, in aer liber, sa mai facă și fructe. Poate imi pun si eu unul in curte :D

Azi am aflat si de doua scurtături hahaha si am fentat toate cele 4 semafoare si un deal mic cu ocazia asta, e asa de bine! Hihihihihi!

Ma duc sa citesc. Oncologia a fost demult... >.<

Am o floare plina de soare. Am pus-o in geam ca sa ii faca concurenta soarelui maine si sa il facă sa iasa din nori.

duminică, 10 august 2014

Danemarca 18 - all things good in happyland

1. Vreau in Groenlanda!
2. Am aflat cum e sa stai intr-o casa din care se vede marea sub geam. Te obisnuiesti repede cu așa ceva. Am ajuns in Aarhus si primul lucru la care m-am gandit a fost "Vai ce departe e marea"... in noaptea asta dorm fara sa aud valurile.
3. I will give my congratulations to Vivi and Ian for the best couple and nicest people :D also for Lene and Henrik :)
Big big thank you to all of you!
4. Cand ajung acasă trebuie să fac si eu tort Brunsviger. Mmyyum!
5. I am ready for a new week! Cred ca weekend-ul asta minunat a venit la fix ca sa pot sa trec prin săptămâna care urmează la oncologie pediatrica.
6. Noapte bună!
Signed: Ruxi, the happy mermaid!

Danemarca 17 - disconnected

Din gara din Svendborg m-au cules Henrik și Annette si m-au adus pe insulă unde ma astepta Lene cu un pahar de vin pe terasă și cu o cina ca in povești.

Dimineața ne-am pregătit de petrecere. Mănâncă danezii astia sănătos dar și când e ziua cuiva... 4 feluri de tort, biscuiți, "birthday bread", încă niște biscuiți, bomboane, diabet.

A plouat torențial, a ieșit soarele, am plecat la plimbare pe insulă. De pe malul marii, in pădure, apoi acasă.

M-am bălăcit in mare cat Henrik pregatea gratarul. Meduze mari mari mari, meduze roșii, fugi, Ruxi, fugi! Brrrr!!! Frig, frig, frig! Aaaa ce bine e în apă... Brrrr! Frig, frig, frig afară din apă!

Am mâncat in casa de pe malul marii. Credeam ca asa case se găsesc doar in povești. Am adormit ascultând valurile mării, intr-o noapte cu luna plina care se oglindea in apă (deci pozele alea mișto nu sunt fotoşopate...).

Am suflat in lumânări, am stins lampa cu gaz și m-am cocoțat in patul de la etaj cu geam la mare și am adormit cu luna in ochi si cu marea in urechi.

Ieri, am fost doar eu cu mine si a fost bine.

vineri, 8 august 2014

Danemarca 16 - goddag, goddag!

Dimineața spre spital. Nimeni nu imi sufla țigări imputite in nas, nu îmi pun noroi in cap chiar dacă afară a plouat, papucii mei sunt mereu curați si singurul stres e sa nu calc pe melci. Si din boscheti nu sar caini turbați la tine. Mi-a luat vreo săptămâna sa scap de frica asta... *D'oh! Unde te crezi, fata!?*

Si, evident, tentația zilnica... ikea :)) rezist eroic de doua săptămâni!