vineri, 18 octombrie 2013

Mintenaş, cǎ se rǎceşte!

În pauza de masǎ de la un curs de varǎ, un coleg din Cluj încerca sǎ comunice cu bucǎtǎreasa care îi pusese mâncare la pachet cu o searǎ înainte. Îi  pusese mâncarea într-o tavǎ de aluminiu peste care mai pusese o tavǎ de aluminiu, ca un capac.

"Ştiti... când mi-aţi dat ieri tava... apǎi meream pe stradǎ. Şi am ajuns acolo la universitate. Şi numa' ce-o trecut un tir pe langǎ şi o produs aşe o mişcare a curenţilor... (eu am început sa râd, eram convinsǎ cǎ ǎsta fǎcea mişto, mai şi exemplifica mişcarea curenţilor cu furculiţa prin aer)... ştiti cum? de ǎia circulari aşa... şi au trecut, nu ştiu cum o venit ei... apǎi fix spre mine o venit! Şi cum o venit curentul ala aşe pe dedesubt... apǎi numa' ce mi-o puşcat o datǎ tava-ntre ochi!"

Povestirea mǎ prinsese cu mâncarea în gurǎ şi încercam sǎ nu mǎ înec. Bucǎtǎreasa, în schimb, era complet bulversatǎ. Se uita la el cu ochii mari... şi nu a putut gânguri decât un
"Aşa, şi?"... 
"Aşa şi... cum vǎ spuneam... meream pe stradǎ cu tǎvile..." 
Şi a mai explicat o datǎ cum e treaba cu curenţii ǎia de i-au puşcat tava-ntre ochi, de data asta luând o tavǎ de pe masǎ, pe care şi-a trântit-o în cap ca sǎ înţeleagǎ dom'le tot prostu' care e problema. Bucǎtǎreasa, tot cu ochii mari, se uita blocatǎ la el. Eu, între timp, am reuşit sǎ înghit şi sǎ îi dau un sfat prietenesc:
"Da' bag-o, bre, într-o pungǎ!"