sâmbătă, 14 februarie 2009

Tei, sau ce nu mai ramane din ei...

Lui Mihai Chirica, directorul tehnic al Primariei, i-a fatat mintea... Si, cum se intampla la noi, cand cuiva ii fata mintea nu e de bine.
Nenea a venit cu ideea largirii cu inca o banda a Strazii Palat, fapt ce presupune micsorarea trotuarului, si evident taierea tuturor teilor.
Cred ca nici nu mai este nevoie de vreun comentariu, dar vreau sa stiu cator persoane le pasa de ceea ce se intampla in oras?
Strada Palat a fost conceputa ca o strada pentru plimbare. In serile de vara nu era nimic mai placut decat sa te plimbi sub parfumul minunat al teilor infloriti. Era (si va mai fi pana peste vreo 2 luni) o strada larga, pe care sa nu te inghesui, sa te plimbi linistit.
Era si liniste pana acum cativa ani. Dar s-a facut o bodega, apoi o terasa de la care nu lipseste muzica data la volumul maxim, iar vara micii si hamsiile la gratar.
Si acum mintile luminate de la Primarie se gandesc sa taie si teii.
Nu ar fi mai simplu si mai bine pentru toti daca ar asfalta drumurile care iti baga masina in service o data pe luna? Toata lumea merge prin centru ca sa evite cat de cat gropile, iar cei de la Primarie nu stiu ce sa faca sa reduca aglomeratia. Va spun eu..si orice alt cetatean cu mai mult de doi neuroni... Extinderea cu o banda nu va face decat sa adune mai multe masini, creandu-se o aglomeratie si mai mare.

Am apreciat faptul ca s-a iesit in strada pentru stadion, pentru Poli-Iasi. Va iesi cineva in strada sa isi arate nemultumirea fata de bataia de joc a imbuibatilor de la Primarie? Sau nu...voi sunteti multumiti ca v-a dat Nichita banci in parc? Stati pe banci si mirositi betoanele care va inconjoara!
Natia asta nu mai are nici un viitor. La urma urmei cred ca ne meritam soarta.
(sursa: http://ziaruldeiasi.ro/cms/site/z_is/news/inca_o_banda_de_circulatie_pe_strada_palat_172751.html si alte surse sigure de la "locul faptei".)
Fiind la acelasi capitol... Nichita si-a dat seama acum cateva saptamani ca sunt prea multi caini comunitari. Au ajuns si pe strada lui. Ce-i nenea? Ti-a adormit paznicul la palat si ti-au invadat teritoriul? Mai trezeste-te si tu! Casca ochii si vezi in ce hal ai adus orasul asta!
Nu iti explici de unde sunt atatia caini? Cica se strang in fiecare zi 400 de caini... Adica ii adunati in centru, faceti prezenta si le dati drumul, nu?
Oare el aude ce aberatii zice?

Ne vrem orasul inapoi! Sau, poate ar trebui sa vorbesc la singular...

miercuri, 11 februarie 2009

Dragobete sau Sf. Valentin?

Inimimoare, puf, sclipici, iar inimioare, tarabe pline de kitch-uri cu alte inimioare...Toata lumea se pregateste de Sf. Valentin. Si ma intreb ce a adus sarbatoarea asta mai frumos si mai bun decat cea de Dragobete?
Am fost surprinsa sa aflu ca sunt persoane care nici nu au auzit de sarbatoarea romaneasca de Dragobete. Ne-am occidentalizat cu totii, ca un popor de furaciosi ce suntem si am dat uitarii una din cele mai frumoase sarbatori, probabil crezand ca e mai "cool" sa tinem o sarbatoare din occident decat una de-a noastra.
Ce este Valentine's Day?
Valentin a fost un sfant sau un preot care, in timpul lui Claudius alII-lea- imparat al Romei, casatorea tinerii in secret, deoarece imparatul interzise nuntile crezand ca soldatii nu doresc sa mearga la lupta ca sa nu isi lase familiile singure. A murit pe data de 14 februarie 269 d.Hr., si de atunci lumea a inceput sa serbeze acea zi ca o zi a dragostei.
Traditia de St. Valentine, in Anglia, e ca cei mici sa se imbrace in adulti si sa mearga din casa in casa cantand:
Good morning to you, valentine;
Curl your locks as I do mine ---
Two before and three behind.
Good morning to you, valentine.

In Tara Galilor se sculpteaza si se daruiesc linguri de lemn cu inimioare, chei si lacate, insemnand ca cel care o primeste "descuie inima" celuilalt.
In alte tari se daruieste o bluza persoanei iubite, iar daca o pastreaza inseamna ca cei doi se vor casatori.

La noi, se cumpara kitch-uri cu inimioare sclipicioase, se pupa, si se mananca prajituri.

Ce e Dragobetele?

Se spune ca Dragobete era fiul Babei Dochia, era un personaj mitologic, asemanator lui Eros, care la inceputul fiecarei primaveri, si anume pe 24 februarie, oficia, in cer, nunta tuturor pasarilor si a animalelor. De ce pe 24 februarie, de ce animale si pasari? Pentru ca in jurul acelei dati pasarile isi amenajeaza cuibul si isi gasesc perechea.
Tracii au luat aceasta legenda si au extins traditia si in randul oamenilor.
In ziua de Dragobete, fetele si baietii se imbraca in haine de sarbatoare, merg de dimineata in padure si culeg ghiocei si alte flori de primavara care apoi se aseaza la icoane sau, sunt folosite cu scopul de a face diverse farmece de iubire.
De asemenea, se strange zapada netopita sau apa curata din ploi sau din izvoare cu acelasi scop.

Dupa-amiaza fetele ies afara si alearga, atragand in urma lor baiatul pe care il iubesc. Daca acesta le prinde si le saruta, inseamna ca vor fi impreuna tot anul.
De aici vine si expresia "Dragobetele saruta fetele".

Femeile obisnuiau sa aiba grija de orice vietate, sa hraneasca pasarile si animalele, pentru ca era si ziua iubirii dintre ele. De asemenea, nici un animal nu era sacrificat in ziua de Dragobete.

Prietenii foarte buni se faceau "frati de cruce" in aceasta zi.

In ziua de Dragobete oamenii nu muncesc decat pentru a face curat in casa, crezand ca astfel, Dragobete ii va rasplati cu iubire si protectie.


E pacat ca nu se mai tin traditiile romanesti. E pacat ca ce aveam si noi frumos si bun a fost uitat si inlocuit cu ce aveau altii, poate nu la fel de bun; dar asa e romanul..."ce are altul e mai frumos".


Va las pe voi sa alegeti ce sarbatoare sa tineti, si sa alegeti care vi se pare mai frumoasa.
De bine de rau, macar am imprumutat o sarbatoare a iubirii.

sâmbătă, 7 februarie 2009

Katy Perry

...M-a starnit Tatiana.
Inainte sa imi sariti cu totii in cap, imi place cum canta, am avut o perioada cand ascultam doar Katy Perry ....si Mika. (Da stiu, Ioana, la inceput am detestat-o, m-am razgandit, ok? :D)
DAR, exista o mica problema. Toate cantecele ei au aceeasi tema... One of the boys, am inteles ca este un Dork de la inceput cand nu era de acord ca tu te-ai pupat cu o ea, si mai apoi, cand l-ai trimis sa se spanzure cu esarfa de la H&M(pe mine inca ma mai amuza cantecul ala...l-as putea dedica vers cu vers muuuultor persoane), si dupa cand urli la el ca nu se poate hotari si poate numai el stie de ce zice "yes" la sfarsit...
We get the pooooint.
M-as bucura daca ar varia putin temele, poate as asculta-o din nou.
Pe de alta parte, cantecele ei transmit acei nervi si acea stare de a strange de gat primul barbat din fata ta, incat trebuie apreciat modul in care isi comunica sentimentele prin muzica. Dar cum nu vreau sa fac nici o crima, nu o mai ascult pana nu canta ceva de floricele :D

vineri, 6 februarie 2009

Precious Times



Poate vi se pare un cliseu, insa pentru mine chiar asta inseamna clipa perfecta. Un vin bun, o carte buna, si o muzica de fundal in acelasi ton. Am auzit multe persoane cu aceeasi idee, insa nu stiu chiar cat credeau in ceea ce spuneau si cat sau ce insemna pentru ele o carte sau o muzica buna.
Imi vine sa scriu acest post in engleza, mi se pare ca s-ar potrivi mai bine. Parca romana nu e facuta pentru asa ceva. Engleza parca mangaie momentele astea de ....self enjoyment, parca e facuta special pentru a descrie poza. Pe de alta parte, si spaniola, sasaie si accentueaza notele amar- acrisoare ale vinului. Dar romana mi se pare ca merge ca nuca-n perete la toata chestia asta. Sau poate doar mi s-a urcat mie vinul la cap. Fie, nu despre asta vroiam sa vorbesc...
Am ales pentru poza primele carti din biblioteca la care tin ca la ochii din cap. (Mai sunt multe altele, dar 3 e numarul perfect, nu?)
In acele carti sunt clipe minunate, vise traite in mijlocul zilei, in mijlocul noptii, si chiar in orele plictisitoare de latina, economie etc. (da...uite cum am stricat frumusete de post). Pe CD se aseaza visele din carti, si zboara in aer pe langa urechi, invaluie totul in vise si ii cuprinde si pe ceilalti, sau asa imi imaginez eu. Vinul si mirosul hartiei de carte te aduc la extaz, te fac de tus si intri in carte cu totul.
De ce iarba?, de ce Marijuana, heroina si alte prostii cand e asa simplu sa visezi, sa fii fericit, intr-o alta lume?
As vrea macar pentru un moment lumea toata sa se opreasca si sa citeasca primele pagini de la Paddy Clarke, ha ha ha! sau de la orice carte, si pot sa jur ca s-ar opri razboaiele si ca totul ar fi minunat.
Poate acum radeti de mine, poate mi s-a urcat tare vinul la cap, poate maine am sa ma sperii de ce am scris aici, dar vinul scoate la iveala adevarul, si asta inseamna ca tot ce am scris e adevarat.




Am stiut ca vei fi un bun iubit cand am remarcat ca miroseai intotdeauna cartile inainte de a le citi, in special pe cele cartonate... Acum, iubeste-ma!" (Marry Fallon)

marți, 3 februarie 2009

Coca+Pitz=LOVE

Personaje: Cocalar, baiatu' din cartier
Pitzipoanca, iubita lui Cocalar.
Locatie: Intr-un oras din Romania, in zilele noastre.

bzzzz-tarr-bzzz- tarr-bzzz tarr tarr. (Mesaj pe telefonul cu camera de 4 Megapixeli, cu redare mp3 si altele. Sunetul este intotdeauna la volumul maxim si nu lipsesc vibratiile. Tonul de apel poate fi: 4anotimpuri-de vivaldi-pentru pitipoancele cu "stil" sau ultimul raget a lui Gutza- pentru pitipoancele get-beget)
citeste mesaj: Coca o invita la o şaormă in mall.
Si astfel Doamna Pitz se pregateste de mers in mall. Isi pune pantofii aurii cu varf, isi acopera celulita cu o pereche de ciorapi, pune o bluza de elastan care se strange duios peste straturile de tesut adipos, si trece la machiaj. Trei sferturi de tub fond de ten. Se gandeste...am bluza alba, pantaloni negri, pantofi aurii...hmm la ochi merge verde, sau roz. Nu se poate decide si le pune pe amandoua. Dar vai...nu mai are decat jumate de tub de rimel. Apoi aplica rujul roz, conturul căcăniu, si luciul. Mai toarna jumate de sticla de parfum de trandafiri si e gata.
Inainte de a pleca ia geanta, pardon valiza, de lac, alba, pune pekinezul (ca ea nu e Paris Hilton sa care un chihuaha), fardurile, telefonul...la asta se razgandeste si il lasa deoparte ca il cara in mana...pana se intalneste cu Coca al ei mai asculta niste muzica la difuzor.
Pregatirea lui, consta doar in a-si pune aceeasi pantaloni mulati pe genunchi (adica pe fund, dar ei par a fi modifcati genetic, in ultimul timp vad ca pe acolo le sta fundul la pantaloni) si o camasa de la Ahmani (nu n'am scris gresit...e Armani ala din bazar) si nelipsitii papuci de lac cu 3 numere mai mari, iar daca pui si botul cu vreo 5. Evident, pana ajunge la iubita lui asculta si el la difuzorul caramizii ceva "muzica".
In sfarsit, se intalnesc: Muah-Muah, "vaaai iubi tine si mie geanta asta ca imi rupe umarul". Coca este din fire un gentleman asa ca ia minunata valiza alba, de lac si si'o atarna de gat, sau o balangane tacticos de pe o mana pe alta. Drumul pana la mall e lung asa ca se iau de mana si asculta muzica la difuzor. Ajung in mall, Pitz abia se tine ca aluneca pe gresie, si pana ajunge la baie sa isi refaca machiajul, Coca al ei face comanda la doua şaoarme cu multa maioneza.
Le devoreaza si merg inapoi spre casa, fericiti.


Acesta este un pamflet, si nu trebuie tratat ca atare. Orice asemanare cu personajele de mai sus nu este o coincidenta.
Inspiratia am regasit-o in viata de zi cu zi, in orice loc, la orice ora. Simteam nevoia sa impartasesc bucuria existentei acestor fiinte.

Leapsa

A4a poza din folderul cu nr. 4


uhmm oke...
imi aduce aminte de andreea, cu ea impart nebunia pentru kukuxumusu. Imi aduce aminte de Spania, si de Isa care avea un rucsac de la Kukuxumusu, de vara, si de multi bani ca toate chestiile de la kukuxumusu coooooosta!
A da..si pentru ca e Spania, e o oaie (adica e creata) si e o masina de curse imi aduce aminte de Fernando Alonso.
Imi pare rau..nimic profund in leapsa mea.
Am primit-o de la Tania si o mai departe o dau ....lui Codra ca ea scrie mai frumos ca mine :P si lui Cata ca e mai zuza ca mine :))